Coaching

In een ontmoeting met de paarden ontmoet je jezelf.

Wie hoop je te ontmoeten?

Wat is coachen met paarden?

Coachen met paarden is het coachen van mensen met hulp van het paard. Ook wel het spiegelen van paarden genoemd. De reacties die zij spiegelen zijn Puur Natuur. Paarden staan met 4 benen op de grond. Coachen met paarden is daarom niet zweverig. Paarden communiceren op een andere manier dan mensen. Dit doen zij d.m.v. lichaam, houding, horen, zien en voelen.

Paarden reageren zuiver en direct op de kleinste verandering in ons denken, gevoelens en intentie, hierdoor krijg je inzicht in de veranderingen die bij je plaatsvinden en het effect ervan. Gevolg is dat je het leert herkennen en het bewust kunt gaan inzetten. Kortom, je leert hiermee je eigen leven bewust te sturen daar waar je naar toe wilt. En voor veel mensen betekend dat sturen naar een omgeving waarin je je zelf kan zijn.

Coachen met paarden is mogelijk individueel of in groepsverband, voor volwassenen en kinderen. Het voordeel van een groep is dat de deelnemers kunnen zien dat het paard anders reageert bij ieder persoon.

Onderwerpen die naar voren kunnen komen zijn, leiderschap, eigenwaarde, grenzen stellen, doelen stellen, keuzes maken, communiceren, omgaan met emoties of persoonlijke ontwikkeling op langer termijn.

Waarom een paard?

Paarden leven van nature in kuddes en zijn prooidieren. Ze hebben natuurlijke vijanden waarvoor ze regelmatig op de vlucht moeten om te kunnen overleven. Daarom is het voor paarden van levensbelang om samen te werken, maar wel binnen een duidelijke orde. Als er een nieuw paard in de kudde komt zal ieder lid van de kudde afzonderlijk het contact aangaan met dit nieuwe paard. Ze doen dit om te bepalen wie er sterker of slimmer is om in geval van gevaar zo veilig mogelijk te zijn.

Hoe werkt coachen met paarden?

We brengen een persoon in dezelfde ruimte als dat van een paard, waardoor het paard vanzelf het contact zal gaan zoeken met deze nieuwe “kuddegenoot”. Afhankelijk van hoe de persoon zich gedraagt zal het paard daar onmiddellijk op reageren. Het zal direct dichterbij komen of op een afstandje de situatie in zich opnemen. Zodra er contact gemaakt is vanuit de persoon zijn gevoel gaat het paard reageren op emoties en spanningen die iemand bij zich draagt. Een paard begrijp niks van wat er in ons hoofd omgaat.

Ben je b.v. van binnen bang en onzeker maar je toont je als een zeer krachtig persoon dan komt je gevoel en gedrag niet overeen. Het paard merkt dan iets vreemds aan dit nieuwe kuddelid. Het paard begrijpt hier niks van en zal op onderzoek uit gaan. Het paard wil weten om in geval van gevaar zo veilig mogelijk te zijn. Om duidelijkheid te krijgen zal het paard gaan happen in b.v de mouw van die persoon. Hij zal blijven happen totdat hij duidelijkheid krijgt.

Om een coaching sessie te ervaren en te beleven kan je contanct opnemen met Hennie Timmer. Dit kan telefonisch, 06-13569453 of per mail, info@stalveldhoeve.nl 

Kindercoaching

Coachen met paarden is geschikt voor kinderen die een periode wat minder lekker in hun vel zitten, moeilijk grenzen aan kunnen geven, gepest worden, vaak boos zijn, faalangstig zijn, die ADHD en/of een vorm van autisme hebben.

Hierdoor krijgen kinderen meer zelfvertrouwen, eigenwaarde en ze leren grenzen stellen.

Paardenkracht voor pubers

Dé sociaal emotionele vaardigheidstraining voor pubers mét paardenkracht!

Pony Power voor Kids

Pony Power voor Kids is een unieke sociale vaardigheidstraining voor jonge kinderen vanaf 6 jaar. De lesmethode is gericht op het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het ondersteunen van emotionele groei.

Wat anderen zeggen

Ik ben 1,5 jaar geleden bij Hennie begonnen met paardrijlessen icm paardencoaching.
Ik heb paardrijden altijd erg leuk gevonden, maar er zat altijd een stukje angst in de weg, waardoor ik nooit volledig kon genieten. En ipv dat de angst wegging nam het alleen maar toe.
In een manege les is er geen tijd om daar veel aandacht aan te besteden. Te veel mensen in een les en niemand die de tijd kan nemen om te kijken waar het probleem zit.

Wat mij nu, na anderhalf jaar rijlessen en paardencoaching, het meest opvalt is hoe het een met de ander te maken heeft. Alles in je doen en laten komt met paardrijden weer terug.

Door de coaching heb ik heel veel inzichten gekregen die ik zowel met rijden als in het dagelijks leven toe kan passen.
Ik Begon met de lessen als onzeker en verlegen persoon, had moeite met grenzen stellen, voor mezelf opkomen en mijn perfectionisme zat me vaak in de weg. Ook was ik vaak erg gespannen.

Nu, na anderhalf jaar is weinig meer van die persoon terug te vinden. Ik voel mezelf sterker, meer zelfvertrouwen en kan (vooral met paardrijden erg handig) leiderschap tonen. Ook is er veel rust voor teruggekomen. Het is me zelfs gelukt na honderden pogingen in 20 jaar tijd eindelijk gelukt te stoppen met nagelbijten. Dat kan geen toeval zijn.

De angst en onzekerheid zal altijd wel wat aanwezig blijven, maar heb in de lessen veel handvaten gekregen hoe ermee om te gaan.

Door de lessen in mijn eigen tempo te kunnen volgen en de persoonlijke aandacht kan ik nu eindelijk weer genieten van het rijden!!! En misschien nog wel belangrijker ook in het dagelijkse leven voel ik me veel prettiger.

Marleen

Onlangs heb ik een les paardencoaching gedaan bij stal Veldhoeve. Best een beetje spannend, je weet niet wat je kunt verwachten. Maar wat was het een mooie ervaring. Als je vastloopt en niet weet welke kant je op moet, kun je hiermee inzichten krijgen. En dat komt misschien niet gelijk, maar het dringt een keer door. Zeker ook doordat het paard laat zien hoe zij jou ziet en dat je bij blijft. Hennie pakt het profesioneel aan en weet je op je gemak te stellen. Zeker de moeite waard, om jezelf eens een spiegel voor te houden.

Cornelia

Sinds kort volg ik paarden coaching bij Hennie. Ik merkte veel belemmering op mijn werk door bepaalde angsten. Angst qua werkzaamheden, maar ook op sociale gebieden. Ik kan op sommige momenten mijn werk hierdoor niet goed uitvoeren. Sinds kleins af aan ben ik al bang voor paarden. En ik dacht, als ik deze angst overwin, gaat het op werk ook makkelijker. Ik vertelde dit aan een vriendin en zei wees me erop dat Hennie hier speciale coaching voor geeft. Gelijk gemailt en na wat heen en weer mailen mocht ik langs komen voor een praatje. Ik werd gelijk goed ontvangen en we liepen samen een rondje bij de paarden en ze heeft me alles duidelijk uit gelegd. Enkele dagen later direct begonnen met me eerste coaching. Hennie stelde me steeds gerust en zorgde dat ik me op me gemak kon voelen. Ik kreeg veel nieuwe inzichten in mijn onzekerheden en samen maken we een plan om hier aan te werken. Verder is de rust en de omgeving van de manege heerlijk. Je kan er helemaal tot rust komen. En doordat je alleen samen met Hennie bent, voelt het ook als een hele veilige plek. Ik heb erg zin in mijn volgende afspraak!

Ilse

Vergoeding

Het is mogelijk om onze ondersteuning / begeleiding vanuit een PGB te vergoeden.
Heeft u nog geen PGB dan helpen wij u graag bij de aanvraag hiervan.

Een PGB kan worden aangevraagd bij: Autisme, ADHD, PTSS, trauma.
Staat uw hulpvraag er niet bij vraag gerust naar de mogelijkheden.